Omega
Administrator
Komisarz XXXVIII KF GTR
|
Dla odmiany po wielu fotozagadkach chciałem zaproponować coś troszkę innego. W pewnej książce natknąłem się na poniższy opis. Pytania będą dwa, pierwsze łatwe - co to za wieś, drugie, prawdopodobnie trudniejsze - kto w ten sposób opisuje swoje rodzinne strony.
"Moja wieś obsiadła niewielki pagórek zewsząd otoczony łąkami. Domy, a właściwie drewniane chałupy, bo dopiero za mojej pamięci w wielu z nich, w tym w naszej, klepiska zastąpiono podłogami, a słomiane strzechy dachówkami, stały wzdłuż drogi biegnącej ze wschodu na zachód. [...] Na wschodnim końcu wsi, zwanym Garbem, wybudowano przed wojną czteroklasową szkołę. Tam też znajdował się dwór pana dziedzica Makomaskiego, w którym po wojnie mieszkała jedna czy dwie rodziny fornalskie. Część pomieszczeń, w późniejszym czasie, zajmowała szkoła. Do moich czasów zachowała się stodoła, stajnia, spichlerz, lodownia, czyli dół, w którym zimą gromadzono lód na lato, i dziki sad, czyli park."
Ponieważ zagadka może okazać się dosyć trudna - mam przygotowane kolejne podpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
Krzysztof     omnia mea mecum portoTam, gdzie kiedyś życie kwitło, dzisiaj rosną lasy - W.P.
|
|
|
Jolka
Weterani
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2004, 01:18:39 » |
Odpowiedz
|
1. Źwiartów, gm. Krynice 2. Wacław Oszajca - jezuita poeta, prozaik, tłumacz, autor utworów dla dzieci, eseista, redaktor naczelny "Przeglądu Powszechnego", wykładowca na Papieskim Wydziale Teologicznym sekcja „Bobolanum” i Uniwersytecie Warszawskim. Ur. w 1947r w Źwiartowie. Czy o niego chodzi? http://free.art.pl/akcent_lublin/pliki/nr3.03/oszajca.html
|
|
|
|
|
|
Jola   Kilimaniaczka
|
|
|
|
|
Jolka
Weterani
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2004, 11:15:38 » |
Odpowiedz
|
Jakbyś mógł jeszcze podać tytuł książki, z której pochodzą cytaty - bo tego akurat nie wiem  Znam tylko trochę wierszy o. Oszajcy. Jeśli to interesujące, to mam też historię dworu rodziny Makomaskich w Źwiartowie: http://tomaszow.info/?s=rewizje&dzial=poka...003_09_08_19_10
|
|
|
|
|
|
Jola   Kilimaniaczka
|
|
|
|
|
Jolka
Weterani
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2004, 11:47:44 » |
Odpowiedz
|
Zgadza się, to nazwisko Makomaskich, które łączy się z dobrami Źwiartowa.
|
|
|
|
|
|
Jola   Kilimaniaczka
|
|
|
|
|
Omega
Administrator
Komisarz XXXVIII KF GTR
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2004, 10:58:40 » |
Odpowiedz
|
Podaję źródło, z którego zaczerpnąłem cytaty:
Wacław Oszajca - Reszta większa od całości. Wydanie 2003 Iskry
Tomik zawierający wybór wierszy z całego okresu twórczości, wśród nich m.in. "Źwiartów". Oprócz wierszy, w tomiku umieszczono posłowie, w którym autor spisał wspomnienia, głównie z dzieciństwa i młodości, oraz trochę osobistych fotografii. Wykorzystane przeze mnie fragmenty pochodzą oczywiście z posłowia.
|
|
|
|
|
|
Krzysztof     omnia mea mecum portoTam, gdzie kiedyś życie kwitło, dzisiaj rosną lasy - W.P.
|
|
|
|